Kurser

Alla kurserna är inställda tills vidare på grund av ointresse bland kolonisterna.

 

 

Kurs 1 och 2. Kurser i fermentering av Jenny Neikell

Kurs 1. Mjölsyrning av grönsaker

Mjölksyrade grönsaker är krispigt, gott och nyttigt och ett perfekt sätt att ta tillvara egen skörd. Under denna 3-timmars kurs i mjölksyrning av grönsaker fokuserar vi på vad som händer under processen så att du kan känna dig trygg i att syra på egen hand. Vi går igenom historia, olika syrningstekniker, den mikrobiologiska processen, hälsoaspekter och serveringstips. Efter teoridelen får du prova på att syra själv och tar med dig ditt alster hem. Kursen leds av Jenny Neikell, grundare av företaget Surtantens syrade och författare till den prisbelönta boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”.

350 kr.  max 15 deltagare

Tisdagen den 18 april 17.30-20.30

Kurs 2. Fermentering drycker

Alkoholfria drycker blir allt mer populära och under denna 3-timmars kurs får du lära dig fermentera drycker som kan smaksättas med trädgårdens frukter och bär, t ex kvass och kombucha. Vi går igenom olika typer av fermenterade drycker, starterkulturer, mikrobiologiska processer och hälsoaspekter. Deltagarna tar med sig egna råvaror i form av frukt/bär/kryddor och efter teoridelen experimenterar vi med olika typer av drycker. Kursen leds av Jenny Neikell, grundare av företaget Surtantens syrade och författare till den prisbelönta boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”.

350 kr.  max 15 deltagare.

Tisdagen den 2 maj kl 17.30-20.30

Jenny Neikell, Surtantens syrade

www.surtantens.se

Kurs 3 och 4. Kurser i svampodling av Christina Persson

Lär dig hur man odlar gourmetsvampar i stockar, stubbar och odlingsbäddar.

Kurs 3: Svampodling, teori och test på odling av svamp

Vi går teoretisk igenom hur svampar fungerar och hur man på olika sätt kan odla ett urval svampar både inomhus och i trädgården. Vi ska förstå varför man inte odlar svamp på samma sätt som växter.

Vi odlar fram eget mycel på wellpapp och startar upp en odling på kaffesump eller halmpellets. Max antal deltagare 20 st., 2,5 timme á 350 kr

20 maj 2017, kl. 11-14

Kurs 4: Ympning av svamp på stubbar, stockar och bäddar utomhus.

Vi tränar praktiskt med att ympa egna svampstockar och mixa ihop våra svampodlingar med olika sorters musslingar samt startar upp kaffeodlingar. Hur man odlar på stubbar, stockar och bäddar utomhus. Max antal deltagare 20 st. 2,5 timme á 350 kr

17 juni 2017, kl. 11-14